"Viedään kuin vierasta sikaa..."

Laaja(kaista)päistä hommaa...?

Elämme näillä selkosilla kuin viimeistä päivää - ei sanan varsinaisessa merkityksessä, vaikka maailmanloppua ovat ennustelleet milloin Nostradamus, milloin muut.

Elämme viimeistä päivää lankaliittymiin perustuvassa laajakaistamielessä...

Liekö kuparin maailmanmarkkinahinta vai mikä ajanut TeliaSoneran (jatkossa pelkän Soneran) siihen siunattuun tilaan, että on kerättävä viimeisetkin haja-asutusalueen kupariset puhelinlangat ja -tolpat pois?


Sonerassa puhutaan laajakaistayhteyksien ylläpidon kalleudesta - täällä selkosilla kun on käyttäjiä niin vähän. No onhan niitä vähän, kun siirryttiin tasahintaisesta kk -perusmaksusta enemmän pidemmän langan päässä asuvia rokottavaksi - ja saatiin lankapuhelinten uhrit siirtymään kännyaikakauteen. Eikä torppia ole niin kuin Kehä III:n sisäpuolella.

Eihän se pohjoisen ihmisen vika ole, jos kotiportailla nenälleen kaatuu ja vielä pysyy omalla tontilla? Vai pitäisikö valtakunnan pohjoiskolkka lahjoittaa norjalaisille tai myydä venäläisille - johan ne muutenkin Suomea ostavat?

Saman kaavan mukaan linja-automatkan hinta Ivalosta Sodankylään (n 160 km) tulisi olla täällä kymmenen kertaa kallimpi kuin jokseenkin samanmittainen matka Hesasta Turkuun sitä UUTTA HIENOA moottoritietä, joka LYHENTÄÄ matka-aikaa vallan kymmenen minuutia. Tai Helsinki-Turku pikavuoron tulisi kiitää 1100 km/h.

Mihin sekin kymmenminuuttinen tarvitaan?

Sopii pohtia teleoperaattorin (norsunluu)linkkitornissa, kumpi oli ennen, muna vai kana eli syy vai seuraus?

Ja kuka perhana käski ostamaan UMTS -ilma(tila)a Saksan yltä muutamalla miljardilla? Ilman noita miljardien uhkapelejä ja seikkailuja joka mökkiin koko valtakunnasa olisi samalla rahalla voitu vetää valokuitua ja antaa vielä kylkiäiseksi siedettävän tasoinen tietokone. Nyt ne miljardit umtsahtivat savuna ilmaan ja pieruna Saharaan...

Mutta niinhän se on, että kun ilmaa nielet, pierua päästät...Laajakaista?

Laajakaistayhteyksistä puhuttaessa tarkoitetaan vähintään 512 kilobittiä sekunnissa (kbps) tiedonsiirtonopeuksista.

Ja mikäpä se siinä! Onhan 512 kbps nopeampi kuin (aiemmin alinomaa yhteyksiä katkonut) epävarma max. 56 kbps -modeemiyhteys, jonka toimitti puhelinstöpseliin Sonera.


Laajakaistassa löytyy!

Niin löytyy!
Ruuhka-Suomessa hyvien (viesti)liikenneyhteyksien ääressä nautiskellaan kymmenien ja jopa satojen megabittien tiedonsiirtonopeuksista kohtuulliseen hintaan eli kympillä parilla/kk.

Täällä valtakunnan äärirajoilla (äärirajalla asuminen ei tarkoita huonompaa asumismukavuutta paitsi ehkä viestiliikenneyhteyksissä) asujille 1 megabitin (1 Mbit/s) yhteys on jo melkein kuin taivaasta satavaa mannaa. Sillähän katellaan juutuubit, cnn:ät ja "ihan aivan aluksi haluan sanoa" -videot! Ainakin siedettävästi.


Laajakaistalla on myös hintansa!

Niin on!
Minulla on 1 Mbit/512 kbit -laajakaistayhteys (hei, älkää naurako siellä satojen megojenne kanssa! Kysykää Soneralta, jos ette usko, ettei täällä paljon nopeampaa ole tarjolla!), sillä onnekseni satun asumaan alle 5 km etäisyydellä digitaalisesta keskuksesta, joten voin "nauttia" suhtvilkkaasta liikennöinnistä...

Jolla on myös hintansa...
Tämän hetkinen hinta on 38 euroa/kk + 1 euron paperilaskusta aiheutuva lisämaksu. Siis 39 ekeä kuussa.

Milloinkahan kaikki muutkin (paperi)laskuja lähettelevät "neropatti-Sonerat" alkavat lisäilemään euron-kahden-vitosen ja parhaat kympin paperilaskulisiä? Johan siinä alkaa taseeseen pukkaamaan viivan alle tavaraa mistä osinkotuloina jakaa.
Tämä on ilmainen vinkki vaikkapa Inarin kunnalle, jossa tuskaillaan veroäyrin nostaa-ei nostaa äyriä -ristiaallokossa.


1.1.2009 kaikki muuttuu!

"Maailma ei ole enää entisensä..." sanoi joku presidenttitollo taannoin ja melkein samalta tuntui, kun Sonera heitti perjantaina 14.11.2008 kirjeellä ilmoittaen, että ENNEN kuin kaikki kuparipiuhat on kerätty pois (v 2009 loppun mennessä), 1.1.2009 alkaen laajakaistayhteyteni hinta on 49,90 ekeä/kk.

Kiitti vaan niin... kyllä kansaa tietää kuinka paljon!
(Se minua harmittaa, että vajaan 100 m päässä kulkee dataa siirtävä valokaapeli... Mitenkähän siihen vois tehdä haaroituksen?)

Muuan asiantuntijaksi itseään tituleeraava sanoi viikko takasinpäin vallan näköradiossa meidän haja-asutusalueen asukkaitten laajakaistan aiheuttavan Soneralle (luit aivan oikein, Soneralle!) 500 euron huolto- yms. kulut/kk per laajakaistaliittymä. Eli 40-50 ekeä kuussa ei kata kuluista kuin kymmenesosan.

No perhana!
Eikö Soneran häveliäisyys anna periksi tahi ahneus ole riittävän korkeassa yläindeksissä, ettei uskalleta läväyttää meille kuparilankojen kuluttajille 49,90 e/kk sijasta reilusti yhden pilkunmitan enemmän oikealla olevaa hintaa eli 499,00 e/kk?

Se vaatii jo kovaa luuta, jos aikoo nylkyttää viidelläsadalla eurolla/kk 1 megan yhteydellä! Kokeilkaa vaikka piruuttanne siellä Sonerassa. Siinäpä sitten liikenneministerikin jeesustelee ja ihmettelee, että "onpas kohtuullisen kohtuulliset hinnat, mutta menee kait se aiheutettujen kustannusten mukaan tuo jako, joten ei kait siinä mitään...?"

(Sitä minä vaan ihmettelen, että kuitenkin Suomen toisessa päässä olevan sähköyhtiön sähköä voidaan ostaa täällä päässä valtakuntaa. Miten pirussa se kulloinkin johtimessa vilistävä eri firmoilta ostettu sähkö osaa ohjautua oikeaan pistorasiaan eikä karkaa naapuriin?)Toinen käsi ottaa ja toinen antaa!

Niin tekee!
Samassa kirjeessä Sonera tarjoaa... ei vaan esittää (ainoaksi) vaihtoehdoksi vanhaan 450 NMT -taajuuteen perustuvaa @450 verkkoa, jota Digita Oy kuumeisesti pystyttelee ympäri valtakuntaa. Digita on siis fyysinen verkonrakentaja.

Sonera -hinta on 1 megan yhteydestä 39,90 ekeä/kk ja langattoman modeemin saa ostaa puoleen hintaan eli vajaalla 150 ekellä, kunhan tilaa ennen tämän vuoden loppua. Lisäksi kytkentä on ILMAINEN!

Vallan ilmainen, vaikkei ilmaisia lounaita ole...

Pohjanmaalainen "ei laaksoa ei kukkulaa..." -asuinkenttä olisi ihan mainio, niin ei tarvitsisi pohtia talon katolle viritettävien suunta-antennien asentelua varmistamaan yhteyksien toimiminen.

Tasaisessa maastossa signaali kulkee, että kohina käy. Mutta kun kilometrin päässä on miljoona tonnia maata, kiveä, sammalta ja poronpaskaa, ei kulje signaali, ellei vetele piuhoja tapin nokkaan katolle.
Tämä oli nähtyä elämää jo näköradion digiajan koetettua. (Olisi se helppoa asua Alankomaissa)

Ja on edelleen elävää elämää kännykkäkulttuurissa. Eipähän teleyhtiö rikastu, kun saa ulkona hoitaa puhelunsa.

Löytyisköhän Soneralta kotiinkuljetettuna vanhaa puhelinkoppia, niin voisi semmosen pykätä pihalle pystyyn ja palata takaisin puhelinkoppiaikaan? Jos löytyy, eikä mitään maksa, niin pihalle saa tuoda vaikka heti, kunhan on ehjä eikä ole pahasti kuseskeltu...

Laitan vielä sähkölämmityksen, niin ei palele näppejä talvella matkapuhelimella soitellessa.Mono + poli = monopoli?

Tähän yhtälöön ei tarvita pitkää matikkaa eikä taskulaskinta, sillä tähänastisessa (jokseenkin) monopolitilanteessa ei ole ollut juurikaan kilpailua eli on eletty OTA tai JÄTÄ -shakkia!

Jos aion ottaa ("Tässä seisot, etkä muuta voi" -Soneran lankaliittymä -asiakkaana) minun on kipin & kapin tehtävä päätös kohtuu(ttoman) hintaisen laajakaistan käytön jatkamisesta. Kunnes sitten tolpat kaadetaan ja langat kerätään vyyhdelle.

Sen jälkeen nopein takuuvarma kiinteä yhteys on Eskelisen pikavuoro!


Onneksi 1...

...@450-laajakaistaliittymän ja -päätelaitteen ynnä mahdollisesti tarvittavat suunta-antennit sun muut rensselit voi hankkia niiltä touhupettereiltä (eli palveluoperaattoreilta), jotka toimivat Digitan virittelemässä verkossa.

Näitä touhukalleja on kolme:
Digitan asiakkaita @450 -verkossa ovat em. touhupetterit ja he/ne myyvät verkon palveluita (laajakaistayhteyksiä) kuluttajille. Huom! Digita ei myy verkon palveluita suoraan kuluttajille eli on turha soitella Digitaan tyyliin "mie tarviisin laajakaistayhteyden...".Onneksi 2...

...on kuitenkin edelleen mahdollisuus pysyä matkapuhelinasiakkaana "aloitusmaksu-"-Soneran verkon ulkopuolella. Onneksi!


Kerro missä haluaisit käyttää @450 -laajakaistaa

Älähän huoli! Ei auringonlasku ole niin synkkä kuin olen maalaillut.
Loikkaa tämän linkin takaa 450laajakaista.fi -sivuille ja kerro siellä, missä haluaisit laajakaistan toimivan. Tarkista ensin kuitenkin Digitan kuuluvuuskartasta, ettet jo vaan kuuluisikin tämänhetkiseen kuuluvuusaueeseen.


Ehdotus valtiovallalle eli kansan valitsemille edusmiekkosille ja -naikkosille!

Otetaan täysin valtion haltuun Soneran vielä jäljellä oleva kiinteä puhelinverkko ja lopetetaan UMTS -leikki ja tolppien kaatelu!

Annetaan Sonera -pelureille yksisuuntainen tiketti osoitteena työvoimatoimisto ja valtio (= me veronmaksajat) tai vaikkapa perustettava UUSI valtionyhtiö vastaa verkonhaltijana sen kuluista sun muista.
Sonera voisi sitten vaikka leikkiä puhelin/dataoperaattoria tuossa lankaverkossa yhdessä muitten kanssa. Näin päästään lankamonopolista.


Jos nimittäin aletaan miettimään rahankeruutalkoita kulujen aiheuttamisperiaatteen pohjalta, niin en minä esim. halua maksaa Hki-Turku -moottoritien kustannuksia. Enhän minä siellä edes ajakaan! Ja jos ajan, niin laitetaanpa tietullit. Sitten maksan eli käytön mukaan.

Sama juttu on tuon haja-asutusalueitten jätevesien käsittelysysteemin kanssa.
Jos kymmenen tuhannen euron investointia paskakaivon vesien käsittelyyn tällekin kulmakunnalle perustellaan Itämeren suojelun kannalta, niin eihän ne tämän seudun vedet huilaa Itämereen vaan Jäämereen. Joka ei usko, kattokoon kartasta!

Kyllä meikäläisen kolibakteerilla kestää tovi seilata, jos aikoo mennä Itämerta saastuttamaan. Ja jos lopulta sinne pääsee, ei ole kavereista pulaa, sillä on siellä Kronstatin sotasataman pohjukassa muutama kaveri lisää.

Ja sitä paitsi - nykyinen sakokaivo/kivisilmä -yhdistelmä on ollut aiemmin laillinen ja hyväksytty. Ja järven vesi omassa rannassa on edelleen juomakelpoista. Mikä piru siitä nykysysteemistä nyt rikollisen tekee?

Kuvan lähde: http://www.450laajakaista.fi/karttapalvelu/

Kuinka kuuluu? Kuinka hälyttää?

Mihinkä reikään tökätään laajakaistamodeemit tai suunnataan harottamaan antennit vaikkapa Sevettijärventien varrella, tai Utsjoella ja Karigasniemellä?

Siellä ei Digitan kuuluvuuskartan mukaan näy pihaustakaan @450 -verkosta?

Kiinaanko? Murmanskiin? Kuuhun?

Inarista sunnuntaiehtoolla 16.11.2008
-HM-

© 2008 Hannu Mikkonen
Kaamasentie 815
99870 Inari