Torstai 20.7.2006...

Tapahtumatiedot

Aika: Torstai 20.7.2006 n klo 17.30
Paikka: Valtatie 4 Inarin kylän Juutuanjoen sillalta noin 100 m pohjoiseen

Osalliset:
Peräänajettu: ONJ-857 Mercedes-Benz 240 D
Peräänajaja: MIM-654 Skoda Felicia Combi

Ajosuunta: Inariin päin (etelään)
Nopeusrajoitusalue: 40 km/h (muuttui noin 100 m aikaisemmin 80 km/h:sta 50 km/h:iin)
Tie: Loivasti oikealle kaartava ja juuri päättynyt kohtalainen alamäki. Näkyvyyttä satoja metrejä. Kolaripaikka lähes suora ja vaakasuora. Edessä suojatie noin 50 m päässä.
Säätila: Pilvinen, mutta kuiva (vesisade alkoi arviolta puoli tuntia tapahtumasta tuhoten mm. Skodan jarrutusjäljet. Jarrutusjäljistä on minulla ottamani digikuvat)
Tienpinta: Tapahtumahetkellä kuiva asvaltti
Lämpötila: Yli +10 astetta (poliisitutkinta: +11 astetta)


Valokuvasarja onnettomuuspaikkaa lähetyttäessä samana iltana

Nämä kuvat on otettu illalla noin klo 22.30 lähtiessäni hakemaan vaimoani terveyskeskuksesta. Sade oli jo huuhtonut suurimman osan jarrutusjäljistä pois. Saamelaismuseo Siida jää vasemmalle puolelle ja törmäyspaikka on linja-autopysäkin kohdalla.

Tästä alkaa 40 kmh -nopeusrajoitusalue ja siitä on törmäyspaikkaan vielä noin 150 metriä
Yläkuvassa näkyy 40 kmh -nopeusrajoitusaluemerkki ja
siitä on törmäyspaikkaan vielä noin 150 metriä!!!
Tämä on alamäkeä, jossa talviliukkailla on ajettava varoen.

Osumakohta on linja-autopydäkin kohdalla
"Osumakohta" on linja-autopysäkin kohdalla.
Saamelaismuseo Siida jää vasemmalle puolelle ollen
kiinnostava näkemisen kohde ainakin vieraspaikkakuntalaiselle.
(Noin 30-45 min kolarin jälkeen alkanut sade huuhteli suurimman
osan jarrutusjäljistä pois. Kuva otettu illalla noin 22.00/HM)Tapahtuman kulku - peräänajetun kuljettajan pohdintoja...

(PM on vaimoni)

ONJ-857:n kuljettajan kertomaa ennen onnettomuutta... (PM)

"Olen ajanut tuhansia kertoja tuon saman tieosuuden, joten tein ajoneuvon hidastamiseen taajamanopeusrajoitusta (50 km/h) ja sitä seuraava 40 km/h -nopeusrajoitusta vastaavaan nopeuteen sen koommin pohtimatta "missä kohden jarruttaa ja kuinka paljon?"
Ne ovat semmoisia vaistonvaraisia toimia, joita ei juurikaan ajattele ajaessaan.

"Opitut taidot
Nämä ovat liikesarjoja, jotka pyrimme tietoisesti oppimaan osana uutta taitoa. Esimerkiksi autolla ajaminen vaatii aivan uutta kehonkielen tietämystä, samoin kuin jokin aivan yksinkertainen toiminto, kuten silitysraudan kytkeminen pistorasiaan. Jos harjoitamme näitä tarpeellisia liikesarjoja, ne jäävät lihasmuistiin. Silloin pystymme tekemään niitä käytännöllisesti katsoen ilman mitään tietoista ajattelua, ja meistä voi tulla niissä erittäin taitavia.
Lainaus: Judi James; Bodytalk - Kehonkieli työelämässä, sivu 65. Gummerrus Kustannus Oy Ajatus Kirjat 2002 "


Hidastin alamäessä (50 km/h alueella) nopeuttani pari kertaa kevyesti jarruttamalla ja vilkaisin vaistomaisesti taustapeiliini, jossa nopeuteni hidastuessa takaa tuleva ajoneuvo "liikkui taustapeilissä vuoroon loitontuen ja lähentyen". Takaa tulijan "koon kasvaessa peilissä" arvelen sen nopeuden olleen omaa nopeuttani suurempi.

Sarviniemen tienhaaran ohitettuani (noin 40-50 m ennen onnettomuuspaikkaa) totesin nopeuteni olevan vieläkin hieman liian suuren (hieman alle 50 km/h mittarinopeus), sillä paikalla oli jo 40 km/h rajoitus ja jatkoin nopeuden vähentämistä vaihtamalla neloselta kolmosvaihteelle samalla hieman jarruttaen ja kun nostin kytkimen ylös takana tullut auto rysäytti perääni.
Jarrutin vaistomaisesti ja pysähdyin./PM
" (Katso Whiplash -sivu!)

(13.12.2006 soitti Antti Jutila/Tapiola vaimolleni kysyen onko "Mersussa automaatti- vai manuaalilaatikko...?" Jos Jutila olisi tutustunut vahinkoilmoitukseeni, olisi vaihdelaatikon tyyppi käynyt ilmi ilman puhelinsoittoa.)

Pohtimisen aihe...
Yrittääkö Tapiola vielä "fysiikan ja mekaniikan lakeja uhmaten kehittää uutta perustetta äkkipysäyttämiselle mielikuvituksellisella vaihdelaatikkoteorialla?"

Ohkaisiksi on mennyt Tapiolan eväät tässä asiassa - seuraavaksi olisi ehkä hyvä tutkia ilmatieteenlaitoksen tuulitietoja, josko Mersun kohdalle olisi sattunut vastatuuli -mikropurkaus, joka olisi sen äkillisesti pysäyttänyt?
Tai auringonpilkut, kuljettajan aivastaminen tai mikä tahansa kaukaa utopioiden tuolta puolelta tempaistavissa oleva ajatus, jonka voisi perusteeksi ja perusteluksi muuttaa ja jolla äkkipysäytys voitaisiin vakuutusfysiikan -lakien mukaan selittää.

Vakuutusyhtiö Tapiolan websivu:

"Varaudu myös hankaliin tilanteisiin"...

"Hätäjarrutus lukkiutumattomilla ABS-jarruilla"

"Paina kytkin nopeasti pohjaan ja jarruta samalla mahdollisimman lujaa. ABS-tekniikka pitää pyörät pyörimässä ja jarrutustehon parhaana mahdollisena. Voit ohjata autoa myös täysjarrutuksen aikana. ABS-järjestelmäkään ei kumoa fysiikan lakeja, mitoita siis ajonopeutesi kelin mukaan."

(Korostus/HM)

Lähde: Vakuutusyhtiö Tapiolan "Varaudu myös hankaliin tilanteisiin" -websivu kohta Hätäjarrutus lukkiutumattomilla ABS -jarruilla


Pitäisin jo vitsinä tällaista "mitähän vielä voitaisiin kokeilla" -touhuilua, mutta kun ei oikein enää jaksa naurattaa.
Vetäköön jokainen omat johtopäätöksensä asiasta.../HM


Tapahtumat onnettomuuden jälkeen ennen pelastusmiehistön tuloa... (PM)

"Heti tapahtuneen jälkeen perään ajaneen auton kuljettaja soitti (ilmeisesti) Tapiolaan, patisti minua soittamaan poliisin paikalle ja alkoi lakaista lumiharjalla onnettomuuden jälkiä tieltä sivuun. Sekavuudestani huolimatta ällistyin tästä.

Peräänajajan puoliso sanoi kuljettajan soittaessa (Tapiolaan?), että "ei me huomattu..." tai "ei me huomattu sitä..."./PM"


Mitä me ei huomattu...?/HM

"Olin onnettomuuspaikalla sekavassa tilassa tapahtuman yllättävyydestä ja rajuudesta johtuen, sekä retkautettuani niskani ja sanoin tuntemukseni olleen, että vaihtaessani kolmoselle tuntui kuin auton jarrut olisivat hirttäneet kiinni tai mennet lukkoon ja samalla rysähti.

Soitin ensin miehelleni kotiin, joka kehotti soittamaan poliisille. Jälkiviisaus sanoo, että olisi heti pitänyt soittaa yleiseen hätänumeroon 112, mutta kukapa semmoista osaa ensimmäiseksi ajatella (Tapiolan Auton vakuutuskortissa on edelleen poliisin hätänumerona 10022)?

Soitettuani siis poliisin numeroon 10022, totesin sen olevan jo poistetun käytöstä ja soitin yleiseen hälytysnumeroon 112.

Huimauksen ja sekavan olon pahetessa minun oli pakko mennä istumaan Mercedeksen oikeanpuoleiselle etupenkille.
/PM"


Pelastusyksiköiden saapuminen... (PM)

"Inarin VPK:n ryhmä ja palopäällikkö, joka oli sattumalta paikalla Inarissa tulivat ripeästi paikalle pelastustoimiin.

Ambulanssi tuli myös ja minut siirrettiin paareilla siihen (kaulatuki laitettuna) ja kuskattiin Ivaloon terveyskeskukseen.

Korostan, että tapahtumapaikka on maisemallisesti ainakin paikalla harvemmin käyvälle ehkä Inarin kylän kaunein paikka. Juutuanjoen suu ja Inarijärven ja saamelaismuseon yhdistelmä avautuu kolaripaikan vasemmalle puolelle asteittain, ei yhtenä leimauksena.
Juutuanjoen näkymän avautuessa laajemmaksi jää helposti huomaamatta oikealle jäävä taajamamerkki (50 km/h) ja siitä n 100 m päässä oleva 40 km/h -nopeusrajoitusmerkki. Törmäyskohta on lähes suoraa tietä.
"


Pohdintojani äkillisestä "jarrujen lukkoon menemisestä"... (PM)

"Paikalla ei ollut Mercedeksen jarrujen mahdollisesta äkillisestä lukkoon menemisestä aiheutuneita jarrutusjälkiä eli nämä törmäykseen liittyvät yllättävät ja lähes samanaikaiset tapahtumat lienevät yhdessä luoneet tuon tuntemuksen:
 • oman nopeuden vähentäminen hieman jarruttaen nopeusrajoitusten muuttuessa
 • samanaikainen pienemmälle vaihteelle vaihtaminen; nopeus hidastui
 • taustapeilissä kasvava auto (yllättävä epätietoisuus omasta nopeudesta, kun takana tulija "kasvaa koko ajan taustapeilissä..."?)
 • äkillinen törmäys perääni ja siitä aiheutuva voimakas pään retkahtaminen taaksepäin... (pää iskeytyy niskatukea vasten!)
 • pään heilahtaminen eteenpäin... (törmäyshetken kiihtyvä liike lakkaa)
 • vielä nopeampi reuhtaisu taakse... (turvavyö pysäyttää vartalon liikkeen ja niskanikamien ja -lihasten sekä jänteitten varassa heilahdus taaksepäin!)
 • oma vaistomainen jarrutus/pysähtyminen peräänajon jälkeen
 • tapahtumien seuratessa toisiaan lähes silmänräpäyksessä, on minun vaikea arvioida näiden tapahtumien todellista järjestystä ja kuinka paljon aikaa meni siitä kun vaihdoin kolmoselle siihen kun rysäyksen jälkeen pysäytin auton
 • törmäyksen aiheuttama shokki teki oloni sekavaksi ja uneliaaksi

"Minäkö olisin pysähtynyt? Miksi?"

"Peräänajajan väite:

"...olin pysähdyksissä tai pysähdyin yllättäen ja äkisti...":


"...on täysin käsittämätön ja paikkansapitämätön, sillä miksi minä olisin siihen pysähtynyt, kun Juutuanjoen sillanpielessä olevalle suojatiellekin oli vielä matkaa noin 60 metriä eikä minulla ollut mitään syytä tai tarvetta siihen pysäyttää...? (PM)

"Jarruvalot olivat kunnossa"

Perään ajaneen ajoneuvon kuljettaja väitti, että:

"autoni jarruvalot eivät palaneet/toimineet tai ei hän ainakaan niitä huomannut..":

Tämän väittämän kuuli paikalle myöhemmin saapunut mieheni" (PM)"Ja siitä seuraavassa:

Peräänajetun puoliso saapui paikalle... (HM)

Tultuani paikalle ja kuultuani henkilökohtaisesti peräänajajan väittämän, pyysin paikalle tulleelta poliisi/rajavartija -työparilta (jotka tulivat Inarijärveltä aluehälytyskeskuksen hälyttäminä partioimasta), että

"tarkistetaan nämä Mersun jarruvalot heti".

Laitoin VPK:n Mersusta irrottaman akun miinuskengän takaisin paikalleen ja painoin jarrupoljinta, jonka seurauksena

molemmat takajarruvalot toimivat huolimatta siitä, että oikeanpuoleinen oli irronnut törmäyksessä, pahoin hajonnut ja lennähtänyt tavaratilan puolelle sähköjohtojen säilyttyä ehjinä.

Työnsin autoa edestakaisin poliisin ja palopäällikön läsnä ollessa, jolloin se

liikkui höyhenenkeveästi ilman mitään mahdollisen mekaanisen vian aiheuttamaan ääntä ja myös ajoin pari metriä eteen/taakse ilman mitään mahdollisen mekaanisen vian aiheuttamia ongelmia.

Autosta ei kuulunut mitään ääntä, joka olisi voinut ilmaista "jonkin paikan olleen lukossa tai jumissa".

"Itse olin jo silloin ambulanssilla matkalla terveyskeskukseen" (PM)

Inarin VPK ajoi Mersun kotiini paikalla olleen poliisin luvalla eikä autoa ajaneen vpklaisen mielestä siinä ei ollut ongelmia. (HM)

Jarruvalotko eivät olisi toimineet...?

"Jarruvalojen toimimattomuus" ei voinut olla syy, etteikö peräänajaja olisi niitä voinut nähdä, jos Mercedeksen kuljettaja olisi nopeuttaan pienentääkseen jarruttanut.

Jarruvalojen toimivuuden näkivät siis poliisi, rajavartija ja palopäällikkö ja ehkä lisäksi muutama vpk:lainen ja muu sivullinenkin."


Syyllisyys? (HM)

"Katson peräänajajan täysin syypääksi tapahtuneeseen", koska hän (ilmeisesti):
 • ei huomioinut nopeusrajoituksen muuttumista (80 -> 50 -> 40 km/h)
 • ei keskittynyt liikennetilanteen seuraamiseen ja sen muutoksiin (mm. nopeusrajoitusten muuttuminen)
 • jätti säilyttämättä riittävän turvavälin, joka kuihtuu hyvin äkkiä pois, jos edellä ajava hidastaa laillisiin nopeuksiin, eikä takana tulija noudata minimietäisyyksiä
  (40 km/h alueella minimi 20 m kuivalla kesäkelillä. Lähde: Liikenneturvan web -sivut)
Suurimmassa osassa peräänajotapauksia peräänajaja väittää edellä ajaneen tehneen äkkijarrutuksen. (Lähde: Liikenneturva)


"Kiintyikö peräänajajan huomio muuhun kuin liikennetilanteen seuraamiseen...?"

Maisemallisesti kaunis paikka avautuu etusektoriin ja alamäki, jonka lopussa loiva kaarre oikealle, ja koska maisemalliset arvot avautuvat vasemmalle...
... jäävät taajamakyltti ja sitä seuraava 40 km/h nopeusrajoituskyltti oikealla helposti näkemättä?


Vastausta odottavia kysymyksiä:

 • oliko perään ajaneen auton kuljettajalla takanaan pitkä yhtäjaksoinen ajomatka = vauhtisokeus, jossa esim. 40 km/h -nopeus tuntuu ei-nopeudelta ollenkaan?
 • oliko edessä vielä suunniteltua ajettavaa tapahtumapäivälle, esimerkiksi kotipaikkaan Kuh...iin? = suorituspaineita?
Toivottavasti asia selviää poliisitutkinnassa ja toivottavasti poliisi tutkijana osaa tehdä tämänlaiset kysymykset...


20.7.2006 torstai-ilta – ensimmäinen yhteys Tapiolaan

Soitin illalla Tapiolaan ja kerroin tapahtuneesta ja sieltä luvattiin edelleen ilmoittaa SVT Oy:n vahinkotarkastajalle, jonka taas luvattiin soittavan minulle perjantaina 21.7.2006.

20.7.2006 torstai-myöhäisilta

Torstai-iltana kävin hakemassa vaimoni pois terveyskeskuksesta ja olimme kotona hieman ennen puolta yötä; käynti onnettomuuspaikalla yht. 17 km ja käynti terveyskeskuksessa 100 km eli ajomatka toisella autollani yhteensä 117 km


Psykologit, poliisit ja taikurit tietävät, että
"ihminen näkee sen, mitä hän odottaa näkevänsä..."
(Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja:
"Kotona maailmakaikkeudessa", Ursa 2002)
© 2006-08 Hannu Mikkonen
Kaamasentie 815
99870 Inari