Tapiola returns...

Son moro taas!Minulle on tulvinut - noh, ainakin soljunut - pyyntöjä yhtenä kymenä julkaista uudelleen kirjeenvaihtoni ja muu kamppailuni vakuutusyhtiö Tapiolan kanssa.

Mikäpäs siinä!
Kansalle on tarjottava laman kynnyksellä leipää ja sirkushuveja. Onhan se hauskaa, että on edes hauskaa - vaikkei tässä mistään vaalirahoitusottelusta ole kysymys.

Niin, että olkaapa sitten höveleitä ja kertailkaa, ketkä täällä ennenkin ovat käynteet ja ottakaapa opiksi te ensikertalaiset - jos aiotte antaa vakuutusyhtiönne kusettaa itseänne, niin päättäkää sentään itse, mikä yhtiö sen tekee...

Hyvät kansalaiset!

Jos sinusta (sekä erityisesti palkkaamastasi lakimiehestä) tuntuu, että vakuutusyhtiösi (en tarkoita tässä Tapiolaa!) ns. kusettaa sinua korvausratkaisussa, tappele, tappele ja vielä kerran tappele (muistaen kuitenkin sen, että tappion tullessa maksat myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut)!!!

Tee asiasta julkinen, mutta älä herjaa. Osoita epäkohdat ja -johdonmukaisuudet. Anna korvauskäsittelijöitten ja erityisesti heidän esi-esimiestensä korvien palaa punaisina. Pyydä ystäväverkostoasi kaivamaan esille kaikki mahdollinen (ilmainen) asiantuntijajoukko, joka vain on löydettävissä ja käytä asiassasi heidän asiantuntemustaan.
Mutta älä herjaa.

Kirjoita saamastasi kohtelusta kansanedustajallesi - jos hän vaalirahoitus -taulukaupoiltaan ehtii asiaasi perehtymään!

Mutta!
Älä menetä henkeäsi saatikka omaisuuttasi vakuutusyhtiösi kanssa tapellessa, sillä loistavalla yhtiölläsi on (käytännössä) rajattomat resurssit käytössään. Yhtiö voi kukistaa sinut taloudellisella ylivoimallaan, pitkittämällä asioita, vaatimalla lisäselvityksiä joilla he pyyhkivät ns... ja asettamalla vaikka kymmenen lakimiekkosta ja -naikkosta riviin sinua kurittamaan. Näin sinut voidaan kaataa.

Vielä kerran - tee asiasta julkinen!
Edelleenkin älä herjaa.


(Luovutin aineistoani käyttöoikeuksin syksyllä 2007 avatulle tapiola.biz -asiantuntijasivustolle. Seuraa siellä tapahtumien etenemistä asiantuntijoitten loppulausuntoon saakka)ITÄ-SUOMEN HOVIOIKEUS TUOMIO 13.11.2006:

"Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tuomiota ei voida perustaa yksin tai pääasiassa syylliseksi epäillyn esitutkinnassa antamaan, sittemmin peruuttamaan lausumaan."

Tätä voisi ja soisi vakuutusyhtiönkin noudattavan..."Mekö jääräpäisiä...?"

Meitä suomalaisia on usein kehuttu (?) maailman jääräpäisimmäksi kansaksi - eikä syyttä! Talvisodan ihme ja jatkosodan vankka taistelutahto piti meidät itsenäisinä ja markkakin säilyi valuuttana euron tuloon saakka...

En edes yritä vertailla sotiemme veteraanien uhrautuvuutta tähän "yhden miehen kapinaan vakuutusyhtiö Tapiolaa vastaan". Pois se minusta!

Mutta ei liene haitaksi vaikka tutustutkin tähän, sillä kun harkitset vakuutuksen hankkimista, tai vakuutusyhtiön vaihtamista, pohdi tarkoin, mistä vakuutuksen otat - "vaikka liikennevakuutus on pakollinen, voit vapaasti valita, minkä yhtiön valitset..."

Toivon, että nämä sivut auttavat sinua oikean valinnan tekemisessä! Kerro myös ystävillesi..."Tapiolan asiakas vs. vakuutusyhtiö Tapiola"

Käy siis reippain ja avarin mielin eteenpäin kohti vakuutusyhtiö Tapiolan "pysähtynyt kuin seinään, edes jarruvaloja ei ollut näkynyt" -seikkailua, joka uhmaa ei pelkästään fysiikan lakeja, vaan myös inhimillistä käsityskykyä!

Tämän kertomuksen luettuasi (joka on sitä paitsi tois!) uskon vankasti kuin Vuokatin vaarajonon 3,5 miljardin vuoden ikäiseen ja yli 60 km paksuun kallioperään, että olet jotain oppinut ja että todellakin voit valita vakuutusyhtiösi itse - ja myös vaihtaa sitä!

Ja huomannet siis, että vakuutusyhtiösi voi olla totta vieköön joku muukin kuin Tapiola...

Kiitos siis ajastasi jo ennakolta.Kuin suoraan Bollywoodista - vain laulu- ja tanssiesitys puuttuu!!!

Osuipa silmään (tragikoominen?) yksityiskohta suoraan Tapiolan ikiomilta websivuilta! Siitä lainaus alla:

Varaudu myös hankaliin tilanteisiin

Hätäjarrutus lukkiutumattomilla ABS-jarruilla

"Paina kytkin nopeasti pohjaan ja jarruta samalla mahdollisimman lujaa. ABS-tekniikka pitää pyörät pyörimässä ja jarrutustehon parhaana mahdollisena. Voit ohjata autoa myös täysjarrutuksen aikana. ABS-järjestelmäkään ei kumoa fysiikan lakeja, mitoita siis ajonopeutesi kelin mukaan."
(Korostus/HM ei Simo Rinne)

Lähde: Vakuutusyhtiö Tapiolan "Varaudu myös hankaliin tilanteisiin" -websivu kohta Hätäjarrutus lukkiutumattomilla ABS -jarruilla

Eli

Tapiolassa
  • yhtäältä korostetaan (lue vielä kerran yllä oleva lainaus!), ettei fysiikan lakeja voida kumota (no ei niitä voidakaan, senhän me kaikki tiedämme!)
  • ja toisaalta päätöksissä on luettavissa, että Kaija Rättyän ja Simo Rinteen sinisillä kuulakärkikynillä on fysiikan lakejakin vahvempi voima, sillä...
  • auto (tässä tapauksessa siis Mersuni) näemmä (kiitos Kaijan ja Simon sinisten kuulakärkikynien!)
    "voidaan pysäyttää yhtäkkiä, jarruvaloja vilkuttelematta, jarrutusjälkiä jättämättä kuin seinään, niin että perässä tullut (tässä tapauksessa siis farmari-Skoda, ei ABS) ei voi muuta kuin paukauttaa päin Mersun perää... ja Mersun jarrutkin jollain maagisella - Tapiolalle ilmeisen selkeällä ja selvällä, mutta meille muille selkiytymättömällä - tavalla korjautuisivat kuin itsestään..."
Ei Kaijaa sen paremmin kuin Simoakaan kiinnostanut se, mitäpä mahtoi tarkoittaa peräänajaja väittämällään "etteivät Mersun jarruvalot toimineet tai ei hän ainakaan niitä nähnyt..."? Pohtikaahan Kaija ja Simo sitä vielä kerran - onhan yhtiönne websivuilla selkeästi kerrottu fysiikan lakien rikkomattomuudesta!

Vai oliko Isaac Newton sittenkin väärässä?


Kuinka ollakkaan - toinenkin Tapiolan websivu!

Mitäpä Tapiolassa sanotaan ajoneuvojen välisestä välimatkasta?

Malttia maanteille

Maantiellä kolarin todennäköisyys on pienempi kuin kaupunkiliikenteessä. Suurista ajonopeuksista johtuen mahdollisen onnettomuuden seuraukset ovat kuitenkin vakavia. Maltti on valttia maanteilläkin.

Yllättäviin tilanteisiin voi varautua

Nokkakolari on maantienopeuksissa kaikkein vaarallisin. Harjoittele mielessäsi toimintamalli: mitä teet ja mihin ohjaat autosi, jos vastaantuleva auto on yllättäen kaistallasi. Näin kasvatat huomattavasti mahdollisuuttasi selvitä tosipaikan tullen.

Muista turvaväli

Maantienopeuksissa turvallinen etäisyys edellä ajavaan on vähintään kolme sekuntia, huonolla kelillä vieläkin pidempi. Varmista ennen ohitusta, että voit palata ohituksen jälkeen turvallisesti omalle kaistallesi.

Kohteliaisuus kunniaan

Ajoneuvoyhdistelmän taakse kasvaa helposti jonoa. Anna takana ajavallesi merkki esim. vilkulla, kun on turvallista ohittaa. Voit myös väistää hieman reunemmaksi.

Tiesitkö?

Ajonopeudella on erittäin ratkaiseva merkitys yllättävissä tilanteissa. Kun 80 km/h ajanut saa autonsa pysäytettyä kuivalla kesäkelillä täysjarrutuksella, 90 km/h ajanut törmää esteeseen yli 50 km/h nopeudella*)!
Lähde: Tapiolan Liikenneturvallisuussivun malttia maanteille -alasivu.

(Korostus/HM)


Aivan kuin suoraan turvallisen autoilun liikenneoppaasta!

Turvavälin merkitystä ei voida enempää korostaa - tosin Liikenneturva suosittelee ajoneuvojen väliseksi minimietäisyydeksi kuivalla kesäkelillä maantienopeuksilla neljää sekuntia tai ajonopeuden itseisarvoa metreiksi ajateltuna eli 80 km/h olisi 80 m - vähintään!

Mutta who cares?

Eikä ole kovin vähäinen merkitys ajoneuvon nopeudellakaan - pysähtyykö kumijalka jarrutusjälkien loppupäähän vai lasinsirpaleisiin?

*)Leikkimielinen (?) pulma ratkaistavaksi...

Oletuksia:
- edelläkulkevan tasainen nopeus 40 km/h
- peräänajo, jossa ajoneuvoihin aiheutuneet vauriot vastasivat
  asiantuntijoiden mukaan arviolta 35-45 km/h nopeuseroa
- peräänajanut jätti "mustaa vanaa" arviolta 10 m (nopeuden väheneminen n 42 km/h)

Kysymys:
- Mikä oli peräänajajan nopeus ennen jarrutusjälkien alkamista?
Voit käyttää tätä jokamiehen DIY HandyCalc -laskinta:

DIY HandyCalc

(Jarrutusmatkojen laskentaan soveltuu mm. Avainkouluttaja -verkoston jarrutusmatkalaskuri)Vakuutusongelmaisten liitto ry

Tuskinpa olen ainoa valtakunnassa, jolla on syntynyt erimielisyyksiä vakuutusyhtiönsä kanssa.
Käy vilkaisemassa, mitä Vakuutusongelmaisten liitto ry:llä on kerrottavanaan :-)


"Se on sellaista peliä, mikä pitää osata pelata oikein ja
tähän mennessä me on osattu se hyvin,
eikä mitään ihmeitä ole tullut takkiin".


(Ote vakuutusyhtiön haastattelusta oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisusta OPTL 101/1990)."Jokainen ihminen on laulun arvoinen,
jokainen ihminen on tärkeä,
jokainen ihminen vain kerran elää saa..."


lauloi Kotkan oma poika Veikko Lavi aikoinaan

Niin on tämäkin kertomus ainakin "yhden laulun arvoinen..."
- ja tervetuloa tähän kasvavaan laulukuoroon...
Inarissa keskiviikkona 12.11.2008 kello 11 kieppeillä

- HM -
  © 2006-08 Hannu Mikkonen
Kaamasentie 815
99870 Inari